Sítě nebo kamerový a přístupový systém od Ubiquiti? Doporučujeme!

Potřebujete doma nebo v kanceláři vybudovat kvalitní sítě či kamerový nebo přístupový systém? Pokud vás zaujala značka Ubiquiti, tak ji můžeme vřele doporučit! Nejen, že mají technicky vše dotáhnuto, ale také mysleli na design produktů. Své k tomu napsal náš IT & Cybersecurity specialista Jakub Šatánek.

Bezpečnostní kamera

Popis řešení

Již několik let jsem velmi spokojeným uživatelem americké firmy Ubiquiti, od které jsem si domů pořídil kompletní řešení domácí sítě. Ubiquiti nabízí kompletní portfolio síťových prvků od firewallů, přes switche až po Wifi sítě. Krom toho nabízejí kompletní řešení kamerových a přístupových systémů. Jejich silnou stránkou jsou i vlastní aplikace a možnosti správy a monitorování sítí, které si z jejich hardwarových komponent vybudujete. Řešení od Ubiquiti není nejlevnější, ale dle mého názoru pro malé a střední firmy či domácnosti ideální. K tomu jejich vynikající technická podpora. I několik let staré zařízení pořád dostávají aktualizace firmwaru a operačních systémů. Prostě podpora výrobce je vzorová.

Do nedávné doby jsem používal pouze UDM-PRO, jeden 24portový POE switch a několik Wifi přístupových bodů. Svou stávající domácí síť jsem se rozhodl rozšířit o pár kamer. Ty stávající bezdrátové, už začaly pomalu dosluhovat a postupem času jsem dospěl k názoru, že nejlépe bude kamery propojit kabelem. Wifi sítě podle mého názoru na kamery nejsou prostě to pravé ořechové. K wifi kamerám bych chtěl ještě doplnit, že jsem použil kamery renomovaného výrobce, kdy jedinou podmínkou byla integrace do Apple Homekitu. I přes spoustu pokusů s optimalizací a konfigurací sítě, bylo nutné jednou za čas kamery restartovat.

Montáž a nastavení kamer

Nakoupil jsem tedy vše potřebné. Kamery, jeden POE switch pro napájení kamer a harddisk pro ukládání záznamů z kamer. Obrovskou výhodou UDM-PRO je možnost instalace harddisku, na který se záznamy mohou ukládat. Můžete si však koupit i samostatné nahrávací zařízení. Já využil stávající zařízení UDM-PRO. Jen pro zajímavost s 16TB diskem, 6 kamerami G5 Bullet a jedním dveřním zvonkem G4 Doorbell Pro dokážu zaznamenat více než 75 dní záznamů. Záznam z kamer se ukládá nepřetržitě po celý den.

Samotná instalace mně zabrala skoro 3 dny. Jelikož nepatřím mezi velmi zručné, nejvíce času mi vzalo natažení potřebné kabeláže, její opatření konektory a samotné učesání do co nejlepšího vzhledu. Instalace a konfigurace kamer byla hotová za hodinku. Půl hodinky aktualizace a finální konfigurace. A kamerový systém fičí jedna báseň.

Aplikace, sítě, kamerové systémy, zabezpečovací systémy

Náhled aplikace


Posledním krokem byla instalace aplikací do všech různých zařízení. Tady je Ubiquiti opět vzorem pro všechny. Podpora všech možných prohlížečů, telefonů a tabletů je vynikající. Já osobně jsem iOvečka a tak mi udělala obrovskou radost i aplikace pro Apple TV.

Jak jsem již zmiňoval na začátku, Ubiquiti není levné řešení, ale při správné konfiguraci, funguje ve stylu zapoj, zapni, zapomeň. Samozřejmě pokud nejste vášnivými milovníky různých grafických výstupů, grafů a logů jako já. Ty jsou v aplikací doslova k zulíbaní. 

Plusy a mínusy

Než se pro toto řešení rozhodnete, tak je potřeba zvážit, zda je právě pro vás opravdu vhodné. Shrnuli jsme proto základní plusy a mínusy:

+ Kvalitní, vyladěné a komplexní řešení domácí sítě, kamerových i přístupových systémů

+ Intuitivní instalace, konfigurace a ovládání

+ Zabezpečení, aktualizace, podpora

– Není z nejlevnějších

– Není možné propojit s výrobky jiných značek

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Jak se nespálit při výběru zaměstnanců

Jak u vás probíhá výběr zaměstnanců? Dokážete v průběhu hodinového rozhovoru získat úplný obraz o kandidátovi? Troufáme si říct, že určitě odhalíte hodně věcí, ale zjistit pravou podstatu toho, jestli je uchazeč „ideální“, často vyžaduje daleko hlubší pohled než...

číst více

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více