Jak se nespálit při výběru zaměstnanců

Jak u vás probíhá výběr zaměstnanců? Dokážete v průběhu hodinového rozhovoru získat úplný obraz o kandidátovi? Troufáme si říct, že určitě odhalíte hodně věcí, ale zjistit pravou podstatu toho, jestli je uchazeč „ideální“, často vyžaduje daleko hlubší pohled než položení několika trefných otázek. Je to jako hledat jehlu v kupce sena. A jaké pokročilé možnosti můžete při hledání toho správného kandidáta využít? Naše TOP 3 tajné zbraně najdete v tomto článku.

Při hledání ideálního kandidáta víme, že najít správnou osobu na správné místo vyžaduje více než jen životopis plný klíčových slov a osobní setkání. Pokaždé hledáme někoho, kdo přinese nejen své dovednosti, ale i osobnost, která vhodně doplní tým. Jenže jak to všechno zjistit, když kandidáti mohou být mistři v předstírání a my potřebujeme v rámci vymezeného času zjistit pravdu?

Samozřejmě neoplýváme magickými schopnostmi, ale ještě si vypomáháme starými dobrými metodami, mezi které patří psychodiagnostické testování, ověření referencí a prověření kandidáta z otevřených zdrojů. Přirozeně tyto metody využíváme jen u kandidátu, kteří jsou v užším hledáčku. Navíc ověření referencí a prověření kandidátů, nás kromě času, vůbec nic nestojí. A psychodiagnostické testy? Existují společnosti, které nám během chvilky a za přiměřenou cenu, zajistí jednoduše čitelné výstupy o osobnosti kandidáta.

Psychodiagnostické testy

Dokážou odhalit „zajímavé“ vlastnosti, které by jinak zůstaly utajeny až do prvního deadline. Když potřebujeme vědět, jestli kandidát zvládne např. náročnou práci spočívající v pečlivosti stačí, když si nakombinujeme dotazníky a testy, které ukážou míru jeho detailu, jestli je disciplinovaný nebo raději dává přednost improvizaci, zda je spíš důkladný či rychlý. Při osobním rozhovoru samozřejmě získáme ujištění, že detail mu není cizí a podotýkáme, že kandidát nemusí zrovna lhát. Jen jeho míra je diametrálně rozdílná od té naší. Testy nám tyto rozdíly odhalí. Stačí si jen vybrat, co se o kandidátovi chceme dozvědět. Je to jako mít otevřenou knihu, která nás zaručeně obohatí. Při zpětné vazbě pak sledujeme, jestli se kandidát pokouší vyřešit záhadu vlastních nedostatků, nebo je pečlivě analyzuje či prozradí víc, než chtěl. Najednou víme, „s kým máte tu čest“.

Ověření referencí

Získání názoru od bývalých nadřízených nebo kolegů je pro nás velmi cenné. Je příjemné, když se setkáme s nadšenými referencemi a zjistíme, že jsme narazili na opravdový unikát. Rovněž kvitujeme, když můžeme předejít zbytečným problémům. Cennou informací se pro nás stává i samotná reakce kandidáta při žádosti o kontakt. Vymlouvá se, ošívá se nebo jen přemýšlí koho uvést? To všechno je další střípek, který pomůže při rozhodování.

Prověření kandidátů

Personální prověrky z otevřených zdrojů už jen dokreslí celkový obraz o kandidátovi. Samozřejmě vždy hledáme správnou rovnováhu mezi profesionální zvědavostí a osobním soukromím. Zaměřujeme se na to, co je skutečně relevantní pro pozici, o kterou se uchází. A co nám to přinese? Kandidátovo vystupování na sociálních sítích prozradí, zda je na podobné vlně a do týmu zapadne, nebo je určitým způsobem názorově vyhraněný a to stylem, který nám prostě nesedne.  

K tomu přidáme pár zásad, které při osobním setkání s kandidátem dodržujeme:

  • Měníme pohovor v příjemné setkání a ne výslech. Jen tak se kandidát uvolní a my uvidíme jeho pravou tvář, a nejen profesionální masku. Získáme tak cennější a pravdivější informace.
  • Uvědomujeme si, že nikdo z nás není dokonalý. Takže místo hledání dokonalosti přijímáme fakt, že i kandidát má své slabiny.   
  • Máme na paměti, že i my jsme „pod drobnohledem“. Kandidát si také vybírá, s kým chce pracovat. Jsme „sví“ a ukazujeme jaké by to bylo, kdyby k nám přišel.
  • Nespokojíme se s rychlými povrchními odpověďmi. Riskovali bychom, že přehlédneme pravdu. Nebojíme se jít s otázkami do pořádně hloubky.

Výběr zaměstnanců není až tak složitý, když víte, koho k sobě chcete a co od něj vyžadujete. I když to je někdy právě ten nejtěžší úkol, ale k tomu si jen potřebujete udělat přípravu a najít čas. Tahle investice se vždy vyplatí.

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Co o vás všechno řekne vaše digitální stopa

Internet je neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Používáme ho k práci, zábavě, vzdělávání, komunikaci a mnoha dalším účelům. Ale víme, jaký vliv má internet na naše soukromí a bezpečnost? Víme, co je to digitální stopa, jak ji chránit a co bychom o ni...

číst více