Co o vás všechno řekne vaše digitální stopa

Internet je neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Používáme ho k práci, zábavě, vzdělávání, komunikaci a mnoha dalším účelům. Ale víme, jaký vliv má internet na naše soukromí a bezpečnost? Víme, co je to digitální stopa, jak ji chránit a co bychom o ni měli vědět? 

Digitální stopa je soubor informací, kterou zanecháváme na internetu svou činností. Může se jednat o naše osobní údaje, které zadáváme do formulářů, o naše příspěvky na sociálních sítích, o naše vyhledávané dotazy, o naše nákupy online a mnoho dalšího. Digitální stopa může být vědomá nebo nevědomá, vlastní nebo zanechaná přáteli či nepřáteli. Digitální stopa je cenným zdrojem informací pro různé subjekty, které ji mohou využít k marketingovým, analytickým nebo i zneužitelným účelům. 

Co z toho tedy vyplývá? Digitální stopa je prakticky nesmazatelná stopa, kterou svým chováním na internetu po sobě zanecháváme. Na to bychom měli myslet zejména v případě, kdy chceme našemu „oblíbenému“ politikovi či celebritě zanechat na jeho sociálních sítích „osobní“ vzkaz či potěšit svou lehce xenofobní, a hlavně vtipnou glosou příslušníka nějaké nám nesympatické minority. Navíc je velmi obtížné a finančně nákladné pohybovat se na internetu tak, abychom po sobě žádnou takovou stopu nezanechali.  

Používejme tedy internet především k rozšíření svých obzorů a znalostí, pro práci či jen tak pro zábavu, kdy chceme potěšit své blízké lahodným doposud nevyzkoušeným zákuskem 🙂

 

Autorem článku je Jakub,  IT & Cybersecurity

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Jak se nespálit při výběru zaměstnanců

Jak u vás probíhá výběr zaměstnanců? Dokážete v průběhu hodinového rozhovoru získat úplný obraz o kandidátovi? Troufáme si říct, že určitě odhalíte hodně věcí, ale zjistit pravou podstatu toho, jestli je uchazeč „ideální“, často vyžaduje daleko hlubší pohled než...

číst více

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více