Průvodce světem kamer 1. část – Co je kamera? Základní principy

Pokud jste někdy uvažovali o tom, že byste si pořídili IP kamery pro zabezpečení vašeho domu, kanceláře nebo firmy, možná jste se ptali, co to taková kamera vlastně je a co umí?  

IP kamera je kombinací kamery a počítače v jednom zařízení. Má svůj objektiv, obrazový snímač, procesor, paměť a komunikační rozhraní. Obrazový snímač zachycuje světlo a převádí ho na elektrický signál. Procesor pak tento signál přeměňuje na digitální formát. Komunikačním rozhraní je obvykle ethernetový kabel, Wi-Fi nebo mobilní síť LTE/4G, kterým se IP kamera připojuje k místní síti nebo internetu. To znamená, že pokud máte přístup k internetu, můžete kameru sledovat a ovládat z jakéhokoli místa na světě pomocí počítače, tabletu nebo mobilního telefonu. A to není všechno. IP kamery mají také spoustu dalších funkcí, například: 

– Detekce pohybu: kamera dokáže rozpoznat, když se v jejím zorném poli něco pohybuje a upozornit na to uživatele nebo spustit nahrávání. Současně umí rozlišit mezi různými typy objektů a podle toho upravit své chování. Například může ignorovat zvířata nebo auta a soustředit se jen na osoby. 

– Překročení hranice: můžete definovat virtuální hranici v jejím zorném poli, například plot nebo dveře, a upozornit na narušení tohoto prostoru. 

– Pokročilá videoanalýza: využívá strojové učení, počítačové vidění a umělou inteligenci k extrakci a interpretaci dat z videa. 

– Noční vidění: umožní vidět i za tmy. 

– Zabudovaný mikrofon a reproduktor: umožní slyšet, co se na daném místě děje a můžete i vzdáleně komunikovat. 

– Mohou být motorizované: umožní pokrýt větší prostor nebo sledovat pohybující se cíle. 

– Vysoká kvalita obrazu a záznamu: který lze ukládat na lokální paměť, jako je SD karta, nebo na vzdálený server, jako je cloudové úložiště nebo NVR (Network Video Recorder) .

– Autonomní: mohou být bezdrátové a napájené solárním panelem, což vám ušetří starosti s kabely a napájením. 

Inteligentní funkce IP kamery jsou užitečné, protože umožňují lepší ochranu prostoru, snižují počet falešných poplachů, usnadňují vyhledávání a prohlížení záznamů a poskytují uživateli více informací o tom, co se děje v jeho okolí. Stručně řečeno, pokud chcete mít pod kontrolou svůj majetek nebo své blízké, IP kamery jsou vám schopné nabídnout spoustu možností a jsou ideálním řešením. 

Autorem článku je Petr Š., technik

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více