Skutečný příběh: Návod, jak se po návštěvě oddělení PČR necítit jako aktivní blbec

Sdílíme příběh našeho kamaráda, s autenticitou jemu vlastní 🙂 Ze zkušenosti víme, že když státní orgány zjistí, že jste v situaci zorientovaní nebo za vámi někdo schopný stojí, takové chování si k vám nedovolí. Na konci najdete komentář, jak se měl pan policista zachovat a co vše bylo v jeho tvrzeních špatně. Případně, pokud se někdy dostanete do takové situace, nebojte se ozvat nebo nás kontaktovat.

I mistr tesař se někdy utne, aneb Karel idiotem.

[Čtení na 4 min.]

Dnes vám povím jednu krátkou story, abyste se podobné situaci vyvarovali i vy v budoucnu.

Dva dny zpátky jsem si našel nový pronájem bytu v Brně. Odepsala mi nějaká holka, se kterou jsme měli poměrně dlouhou komunikaci v češtině, pak angličtině a společně se otrkáváli.

No netrvalo to dlouho, kdy po mně chtěla oskenovat občanku, řidičák, aby mi udělala rezervaci na AirBnb pro první měsíc. Dnes v noci jsem jí dokumenty naskenoval. Chvilku poté mi od ní došla zpráva na WhatsAppu, že děkuje bla bla, že mi udělá rezervaci na AirBnb, že mám zaplatit jeden nájem plus nějakou částku navíc jako pojistku, jednalo se asi o 900 Eur. Do té doby bylo všechno v pořádku, ale pak udělala jednu zásadní chybu. Poslat ajťákovi podezřelou url a to se nedělá.

Obeznámil jsem ji s tím, že ten link vypadá podezřele. Napsala mi, že se na něj podívá a už mi neodepsala.

Ráno jsem se vydal na policii s tím, že toho parchanta, ať už je to holka, nebo kluk, nebo ono, vypátráme a zabráníme tak dalším podvodům, které tato osoba může napáchat, nebo už napáchala, protože ne každý je ajťák a dojde mu, že adresa je podvržená, protože stránka byla přesná kopie Airbnb.

Zvesela jsem přišel na polici s tím, že se stanu novým Sherlockem Holmesem a pomůžu jim najít danou osobu. Brzy jsem byl vyveden z míry. Pane Karle, tím že jste nezaplatil ani korunu a pouze poskytnul své osobní doklady (na které si mimochodem může vzít jakoukoli půjčku např. v bance, pronajat auto apod.), nedošlo k žádnému trestnému činu a my to tak nebudeme řešit, doporučíme vám ani nesepisovat protokol, protože to zabere asi hodinu... Cože?!? No nedalo mi to a navrhl jsem, že tu částku 900 Eur klidně zaplatím pro vědecké účely, pak ji stornujeme a viníka dopadneme. To jsem byl obeznámen, že to je navádění k přestupku, a to nemůžeme udělat… Oujee. 

Takže tady mezi námi pobíhá nějaký zlodějíček, který se snaží okrádat lidi jako já / vy, který už určitě někoho okradl a když jej máme možnost vysledovat pomocí telefonu přesně na jeden metr čtvereční, tak to nebudeme dělat, protože to není pro policii dost zajímavé?

Zašel jsem si tedy na magistrát stornovat občanku, kde mi bylo řečeno, jestli mám nějaký papír od policie. Samozřejmě že jsem neměl (protože pan policista nechtěl nic sepisovat), tak mi bylo řečeno, že tohle už je druhý přestupek, kdy jsem „ztratil“ občanku a že příště to bude za pokutu v řádu tisíců 😀 . Tím mě paní pobavila. Zeptal jsem se jí, kdy jsem naposled ztratil občanku. Bylo to v roce 2009 = 13 let, ale promlčecí lhůta tam není, takže teď už do konce života nemůžu „ztratit“ občanku, jinak mě stát potrestá. Tleskám. O tom, že jsem v průběhu těch deseti let ztratil i pas, telefon, klíče a dalších milion věcí, jsem ji raději neříkal, pač by mi tu pokutu dala asi rovnou.

Co je na tomto příběhu pozitivní, že mám konečně fakt pěknou fotku na občance, kde nevypadám, jak sériový vrah!

Tímto se loučím a jenom podotýkám, nenechte se oklamat hezkou komunikací a nikdy nikam neskenujte své dokumenty. Jak mi řekla paní na úřadě, každý si to může přece opsat! 😀 

Jak se měl policista zachovat:

Musí policie přijmout oznámení od občana?

  • Stále se opakuje policejní „nešvar“ související s tím, že se oznamovatele snaží odradit od toho, aby podal trestní oznámení. Vesměs se to týká základních útvarů, tzn. Obvodních oddělení Policie ČR
  • Je potřeba zdůraznit, že každý má právo podat trestní oznámení, pokud se důvodně domnívá, že došlo ke spáchání trestného činu. Trestní oznámení představuje jakékoliv podání, na jehož základě vyplyne důvodné podezření, že k trestnému činu došlo.
  • Policie je povinna přijmout trestní oznámení, neboť v prvopočátku nemůže objektivně posoudit, zda se o trestný čin jedná, či nikoli. Samozřejmě, že existují extrémní případy tzv. notorických stěžovatelů, kteří obchází policejní útvary a oznamují nesmysly s přesvědčením, že se určitě jedná o trestnou činnost. Popisovaný případ je ale neoddiskutovatelný, navíc byla oznamovatelem nabízena odborná pomoc za účelem možnosti identifikace pachatele. 
  • Policie se nemůže vymlouvat na to, že nebyla způsobena škoda, protože  u pokusu trestného činu škoda samozřejmě nebývá způsobena. Jestliže chce pachatel vylákat nějaké finanční prostředky na poškozeném, tak své jednání k tomu směřuje, neznamená, že se mu to ale podaří, proto pokus trestného činu. 
  • Policie se při jednání s oznamovatelem nemůže vymlouvat ani na to, že není místně ani věcně příslušná k tomu případ řešit. Oznámení tedy musí přijmout a pak trestní oznámení postoupit příslušnému policejnímu útvaru. 

Závěr: Policie byla povinna přijmout podání ze strany oznamovatele a pak se s tímto dle zákona o Policii ČR  nebo trestního řádu vypořádat.

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více