Kdy už se mrknout na HR ve firmě?

Už delší dobu přemýšlíme nad tím, proč některá rozhodnutí záměrně odsouváme, zavíráme před nimi oči, nebo je ignorujeme. V rámci bezpečnosti na to narážíme každodenně.

Rádi bychom se s Vámi podělili o příběh, který ukazuje, co se může stát, když firma roste.

Díky nápadu, odhodlání a zarputilosti pomalu roste úspěšná společnost se zaměstnanci a zázemím, na které by byl každý majitel oprávněně pyšný. Technicky je už snad všechno doladěno, teď jen zbývá šlápnout do pedálu v obchodních aktivitách a v marketingu.

Přijde však chvíle, kdy majitel začne vnímat, že to v práci „lidsky drhne“. Nejdříve to přejde, vždyť je to normální. Jednoho dne však dojde ke zjištění, že už mu to bere síly a je toho moc.

Často řešíme, že další oblast zajišťující plynulé fungování – HR, je odsouvána. Najednou se objevují kostlivci ve skříni např.:

Vzhledem k tomu, že se použila pracovní smlouva (pro začátek odněkud okopírovaná) nelze:

  • zaměstnance s upravenou mzdou jen seznámit, protože to uvedená formulace nedovolí,
  • vyžadovat, aby dělal svou práci, když ta, která je napsaná ve smlouvě, je úplně jiná. Už dávno nevystihuje, co zaměstnanec ve skutečnosti dělá. Navíc popis činností neexistuje.

S ohledem na to, že neexistuje žádný dokument, který specifikuje:

  • pracovní dobu, nebo jak si evidovat lékaře apod., tak zaměstnanci chodí do práce jako do houslí,
  • požadovaný pracovní proces či postup, všechno dlouho trvá. „Od toho je pracovní doba a zítra je taky den.“,
  • způsob odměňování, proto pracují maximálně do výše svého platu.

S dobrou vírou se sází na to, že se vždycky s každým zaměstnancem domluvili a není zapotřebí nastavovat pravidla, která jsou určena akorát pro „korporát“. Čím větší firma, tím náročnější je udržení neformálně nastavených dohod.

Pokud je vám nějaká část povědomá, mrkněte se na ni. Možná už je správný čas s tím začít něco dělat.

Třeba Vás překvapí, že to všichni bez problémů přijmou.

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Jak se nespálit při výběru zaměstnanců

Jak u vás probíhá výběr zaměstnanců? Dokážete v průběhu hodinového rozhovoru získat úplný obraz o kandidátovi? Troufáme si říct, že určitě odhalíte hodně věcí, ale zjistit pravou podstatu toho, jestli je uchazeč „ideální“, často vyžaduje daleko hlubší pohled než...

číst více

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více