Zabezpečení bytů a chat

V poslední době si z prostředí dopravních, výrobních a administrativních  areálů odskakujeme k zabezpečování bytů a chat. 

A jaké jsou naše poslední poznatky, zkušenosti a varianty zabezpečování těchto soukromých prostor? 

  1. Zabezpečovačka, přesněji elektronický zabezpečovací systém je složen z ústředny a napojených čidel, které střeží vymezený prostor. Výhodou čidel je široké uplatnění, typicky instalujeme čidla detekující pohyb ve vymezeném prostoru, otevření dveří nebo oken, otřesy způsobené lomcováním, tříštění skla, únik vody, kouře, nebo třeba narušení perimetru v podobě pomyslné záclony… Moderní čidla již dokáží při poplachu pořizovat sekvence fotek, systém tak už nemusí být zcela slepý. Celý systém se pohodlně ovládá klávesnicí, klíčenkou, čipem a stále častěji i chytrým telefonem. 
  1. Kamerový systém střeží vymezený prostor prostřednictvím snímání obrazu. Pro své fungování dříve vyžadoval nahrávací zařízení, ke kterému se připojovaly jednotlivé kamery. Dnes je možné využít cloudových úložišť nebo jen SD karet, bez nutnosti pořizování drahého hardwaru. Dnešní technologie IP kamer umožňují komfortní dohled, například nad chováním psa v době vaší nepřítomnosti nebo třeba nad děním na vaší zahradě. Kamery dnes ovládáme nejčastěji aplikacemi v chytrých telefonech, včetně jejich nastavování v reálném čase. Zajímavou možností je zcela nově využívání obrazů z kamer bez napojení na elektrickou síť, a to i po dobu několika týdnů až měsíců. 
  1. Kombinovaný systém umožňuje zapojení kamer do ústředny zabezpečovacího systému a tím spojení výhod zabezpečovacích i kamerových systémů. Technika se ovládá jednou aplikací. Po vyhlášení poplachu se můžete pomocí kamery podívat na situaci a adekvátněji pak reagovat. V případech, kdy řešíme věci s policií, výstupy ze samostatného nebo kombinovaného systému běžně využíváme jako důkaz.  

Každou instalaci je potřeba předem dobře promyslet, nejlépe pomocí nastavení scénářů. To není nic jiného, než režim zastřežení sestavit tak, jak v život v místě funguje. Na druhou stranu přidat čidlo nebo kameru, je dnes poměrně jednoduchá operace.

To samo bouchlo! Ale já jsem naštěstí v pořádku!

Doporučujeme také nezapomenout domluvit napojení systému na dostupný pult centralizované ochrany s výjezdovou skupinou. Představa, že k napadenému objektu včas sami dojedete, nebo tam někoho pošlete, není v praxi spolehlivě realizovatelná. Pozor také na “noname” techniku, kde se často objevují problémy po aktualizacích operačních systémů mobilních telefonů.   

Technika nemá generovat starosti, ale sloužit. 

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více