Z Au Pair k Metropolitní policii v Londýně

S policistkou Londýnské Metropolitní Policie o její životní cestě z Kozmic do nočních čtvrtí Londýna.

Jak se holka z Kozmic stane členkou Londýnské Metropolitní policie?

Z Česka jsem vycestovala někdy před patnácti lety na brigádu, a v Londýně jsem již zůstala. Asi před pěti lety jsem začala pracovat jako dobrovolník na jedné londýnské policejní stanici. Práce mě moc bavila a rozhodla jsem se podat již s britským pasem přihlášku k Metropolitní policii. Londýnskou policistkou jsem tak již tři roky. 

Jaké vidíš hlavní rozdíly mezi prací Policie ČR a Metropolitní policie?

O organizaci české policie toho, narozdíl od tebe příliš nevím. Metropolitní policie ale zastává všechny pozice, včetně kriminální policie a vyšetřování. Nejedná se tak o obdobu některé z českých Městských policií. Já osobně vnímám velký rozdíl v tom, že v Londýně nenosíme zbraně a jen ti vyškolení nosí taser. Odpadá tak spousta organizačních komplikací, ale při ostrých zásazích bych ten pocit mít u sebe zbraň občas uvítala. Napadá mě třeba hrdost na uniformu. Kvalita uniformy Metropolitní policie není bůhvíjak vysoká, ale všichni se o ni starají, nedovolí si vyjít neupravení, jak bývá v Česku celkem běžné.  

Co renomé Metropolitní policie mezi občany?  

V místech, kde zasahujeme, ale i běžně na ulici se setkáváme s narážkami a nadávkami. V poslední době si nás neustále někdo natáčí na mobilní telefony, streamují naše návštěvy obchodů. Stále méně tak v uniformě chodíme na obědy ven do restaurací. Odpověď tak není úplně jednoznačná, hodně záleží na konkrétní čtvrti a skupinách občanů, které nejčastěji potkáváme. Ale například v centru Londýna nás všichni zdraví a turisté se s námi často fotí.   

Jaký je vztah tvých kolegů k tobě, jako k někomu z východní Evropy? 

Londýn je velice multikulturní, to tam nikdo neprožívá. Jen ze strany některých osob, proti kterým zasahujeme jsem si už vyslechla, jak s takovým jménem pracovat u policie v Británii. Paradoxně reakce mých přítomných kolegů byla neuvěřitelně silná a i díky těmto poznámkám tyto muže zadrželi. Musím říct, že pracuji ve skvělém kolektivu a nikdy jsem se necítila nějak nepříjemně nebo nekomfortně díky tomu, odkud jsem. Nakonec nejsem jediná, třeba jedna má starší kolegyně je původem Němka.  

Používáš někdy češtinu nebo podobné jazyky?

Čeština, a zejména schopnost porozumět příbuzným jazykům, se mi moc hodí. Několikrát už jsem komunikovala s rusky nebo polsky mluvícími zadržovanými osobami. Shodou okolností ten poslední byl Čech.  

Jakou roli v tvé práci hraje multikulturnost Londýna? 

Policista v Londýně musí být připraven na setkání s různými kulturami. Čím více jsou tyto skupiny uzavřené, tím je jejich zapojení do britské společnosti komplikovanější a přibývají bezpečnostní problémy. Například Ostrava je naopak příliš uzavřená, na cizince se tady obvykle dívá s nedůvěrou, natožpak na ty s muslimských zemí. To v Británii není, muslimové a jiné národnosti jsou běžnou součástí obyvatel a všem to přijde úplně normální.  

S jakými situacemi se jako policistka nejčastěji setkáváš?

Nejčastěji vyjíždíme k zákrokům v našem okrsku. Pohřešované osoby, neshody mezi manžely, rušení nočního klidu, krádeže, výtržnosti. Mám druhé ze tří školení na zásahy při hromadných akcích, takže často bývám v týmu “těžkooděnců”  u demonstrací, rizikových fotbalových zápasů a podobných akcích. 

Jaký je soukromý život policistky v Londýně?

Mám přítele, ale bydlím zatím sama v severní části Londýna. Jde spíše o vilovou čtvrť, kde je atmosféra maloměsta. Mám to kousek do centra Londýna, který stále ráda ve volných chvílích poznávám. Do Česka jezdím jen jednou ročně za rodinou. Mám tři sestry. Pavla pracuje v Premium Systems a věnuje se také profesionálně bezpečnosti, tak máme spoustu společných témat.  

Jaké jsou tvé možnosti kariérního postupu. 

Práce na ulici je přesně to, co jsem vždy chtěla dělat. Mám možnost lidem opravdu pomoct, zažívám adrenalinové, ale i příjemné situace. Máme skvělý kolektiv. Nemám úplně ráda papírování, tak bych i do budoucna chtěla zůstat v terénu. 

Constable Kristýna Tkáčová, policistka Metropolitní Policie v Londýně, narozená v roce 1985 v Opavě, po absolvování gymnázia v Opavě vycestovala jako Au Pair do Londýna, kde již zůstala.

O nás

Jsme týmem expertů v oblasti bezpečnosti a ochrany. Naší prací je chránit naše klienty před různými formami kybernetických a jiných útoků, zabývat se identifikací rizik a tvorbou bezpečnostních opatření, která zajistí bezpečné prostředí a minimalizují možné škody.

Naše práce spočívá v monitorování různých bezpečnostních hrozeb a vytváření preventivních opatření, která minimalizují rizika škod a přispívají k celkovému zlepšení prostředí ve společnosti.

+420 737 353 737

info@premiumsystems.cz

Co by vás ještě mohlo zajímat

Co je Disaster Recovery Plan a jak jej psát?

Disaster Recovery Plan (DRP), neboli Plán obnovy po havárii je strategický dokument popisující cestu k co nejrychlejšímu obnovení práce po neplánovaném incidentu, který narušil běžné fungování společnosti. V tomto článku se dozvíte, jak postupujeme při tvorbě DRP a co...

číst více